Jordvarmeanlæg

Et jordvarmeanlæg giver over tre gange så meget energi tilbage, som det forbruger

Jorden fungerer som et kæmpestort batteri, der akkumulerer sommerens varme. Uanset årstiden vil der derfor altid være en vis varmeenergi i jorden. Man skal blot ned i frostfri dybde, cirka en meter under jordoverfladen for at opleve jordvarme.

Etablering af et jordvarme anlæg

Når et jordvarme anlæg skal etableres, nedgraves et rørsystem i frostfri dybde, og jordvarme kan nu overføres til rørsystemet. Længden på rørsystemet afhænger af det forventede varmebehov og dermed af jordvarme anlæggets størrelse.

Når væsken cirkulerer i rørsystemet, overføres jordvarmen til husets varmeanlæg via en jordvarme pumpe. Radiatorsystemet eller gulvvarmeanlægget virker, som de plejer – men varmeregnskabet ser helt anderledes positivt ud med et jordvarme anlæg end med et traditionelt opvarmningssystem.

Jordvarme anlæg og strøm fra solen

Det ideelle jordvarme anlæg er kombineret med solvarmepaneler, der udnytter energien fra solens stråler direkte. Solvarmeanlægget kan f.eks. sørge for produktionen af det varme brugsvand til boligen. I solrige perioder kan eventuel overskudsvarme fra solvarmepanelerne ledes ned i et jordvarme anlæg. På den måde udnyttes solvarmen fuldt ud, og effekten fra jordvarme pumpen øges.

Et jordvarme anlæg kan også med fordel suppleres med et solcelleanlæg. Solceller kan bidrage til produktionen af den strøm, som et jordvarme anlæg forbruger. På den måde opnår man en energineutral løsning med betydelige besparelser på varmeregnskabet fra dag ét.