Sådan fungerer en husstandsvindmølle

Det er en simpel process der foregår, når en husstandsvindmølle producerer grøn energi. Når vinden blæser, drejer møllens vinger rundt hvilket giver dig bæredygtig el.

Vingerotorens rotationsakse er lodret i horisontale husstandsvindmøller og vandret i de vertikale. Denne rotation kan dog ikke producere nok energi alene. Derfor er der installeret en gearkasse til at øge farten på rotationen. I og med rotationsaksens tempo er blevet hurtigere så bliver det muligt for rotationsaksen, at trække en generator som genererer elektricitet.

Den elektricitet, der bliver produceret, sendes gennem ledningsnettet uden et stort tab. Når en husstandsvindmølle er tilsluttet nettomålerordningen, vil den energi, du ikke anvender i boligen med det samme, blive sendt direkte ud på det kollektive elnet. For at sikre at der ikke sker et teknisk uheld eller en overbelastning, er der installeret en bremse i husstandsvindmøllen.

Når selve møllen og generatoren bliver monteret, anvender man en mast, som eksempelvis kan være en jernstang eller et jernrør. Masten kan både stå frit, blive støttet af barduner eller blive monteret på en bygning. Det er vigtigt at tjekke, om bygningen eller masten kan klare de vibrationer, møllen laver, så du undgår skader.

Når vi ser på husstandsvindmølle eller generelt grønne energikilder, er det vigtigt at undersøge kildens effekt. I forhold til vindmøller undersøger man den nominelle effekt. Den nominelle effekt er således den maksimale ydelse, som også kendes som den installerede effekt. Hvis en husstandsvindmølle har en nominel effekt på 25 kW, kan møllen således afhængig af vindstyrke maksimalt producere 25 kWh. I Danmark er vindhastigheden fra 3 m/s til 8 m/s. Du bør derfor anskaffe dig en vindmølle, der kan udnytte selv de blidere vindstyrker.